De lockdowns in de Afrikaanse landen waar 100WEEKS actief is worden geleidelijk versoepeld. Toch zijn de gevolgen van de crisis groot en blijft hulp meer nodig dan ooit. Een fonds zal de rest van 2020 alle individuele donaties die aan 100WEEKS worden gedaan daarom verdubbelen.
Rwanda en Oeganda hebben de uitbraak van COVID-19 met slechts een paar honderd positief geteste gevallen tot op heden redelijk doorstaan. Eind maart trad desondanks in beide landen een strenge lockdown in werking. Mensen moesten verplicht binnen blijven, bezoek werd verboden en openbaar vervoer opgeschort. Scholen waren dicht en reizen naar andere districten was niet toegestaan. Slechts het verbouwen of verkopen van voedsel was mogelijk, mits men daarvoor dichtbij huis bleef.
Ghana, dat met haar 6.683 positief geteste gevallen relatief zwaarder is getroffen, koos toch voor lichtere maatregelen. De Ghanese president Nana Akufo-Addo wees op de zware gevolgen van een lockdown voor de arme bevolking en hief deze daarom half april weer op.
Dit laat zien dat sommige Afrikaanse landen een afweging moeten maken tussen het indammen van corona en armoedebestrijding. Ook in Rwanda en Oeganda zijn lockdowns sinds begin mei versoepeld. Verwacht wordt dat de maatregelen hier begin juni verder worden teruggedraaid, maar dit kan alleen als de verspreiding van het virus niet opnieuw toeneemt.
100WEEKS programma sleept deelnemers door moeilijke periode
De vrouwen die deelnemen aan het programma worden regelmatig gebeld door onze lokale medewerkers, die, vanuit huis, hun werkzaamheden kunnen voortzetten. De gevolgen van de lockdown zijn voor sommigen van hen zwaar. Uwimana Claudine, een van de 100WEEKS deelnemers in Rwanda bijvoorbeeld, zag haar bloeiende importhandeltje in maismeel in rook opgaan toen de Rwandees-Oegandese grens gesloten werd. Waar het eten voor haar vier kinderen nu vandaan moet komen is onduidelijk. “Alleen God weet hoe we dit gaan overleven”, vertelde ze aan onze country manager.
De wekelijkse betalingen gaan door en worden in deze periode grotendeels gebruikt om eten en essentiële goederen te kopen. Ondanks dat veel van hun bedrijfjes hard zijn geraakt, maken de 100WEEKS vrouwen het relatief goed. Ze hebben geld om hun familie van eten te voorzien en kunnen zich daardoor veilig houden aan de overheidsmaatregelen.
Helaas bereikt 100WEEKS slechts een deel van de mensen die hulp nodig hebben. Ons lokale team in Rwanda benadrukt dat honger een reële bedreiging vormt voor veel Rwandezen die niet aan het programma deelnemen. Door het wegvallen van verschillende vormen van transport zijn sommige landelijke gebieden compleet afgesloten van steden, waardoor de handel van veel kleine ondernemers niet meer mogelijk is.
Verdubbeling van elke donatie
Lockdown of niet, de economische effecten van de crisis zullen permanent zijn. Een recent onderzoek van Oxfam schat dat een half miljard mensen door de coronacrisis in de armoede gestort zullen worden. De oplossing voor dit probleem is cash, nu voor de basisbehoeften, straks om de economie op gang te brengen. Ook Nobelprijswinnaar Esther Duflo denkt dat cash transfers cruciaal zullen zijn in de strijd tegen deze ongekende wereldwijde economisch crisis.
100WEEKS is juist nu nodig. Een fonds heeft daarom toegezegd alle aan corona gerelateerde donaties van particulieren te zullen verdubbelen. Dat maakt dit een beter moment om te geven dan ooit. Help mee in de strijd tegen corona en doneer vandaag nog!